ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ορθοπαιδικός Νέα Ιωνία Νέα Ιωνία

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός στη Νέα Ιωνία - Χειρουργοί Ορθοπαιδικοί Βόρεια Προάστια, Χειρουργός σπονδυλικής στήλης Νέα Ιωνία 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ


Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Χειρουργική γόνατος

Χειρουργική ισχίου

Αθλητίατρος

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Διόρθωση παραμόρφωσης άκρων ποδός

Εκχύσεις στην σπονδυλική στήλη

Ορθοπαιδικός επισκέψεις κατ'οίκον

Τηλ. 2102752315 Κιν. 6972245269

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ:
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νέα Ιωνία, Ορθοπαιδικός επισκέψεις κατ'οίκον
Ελευθερίου Βενιζέλου 22 Τ.Κ. 14231, Νέα Ιωνία
Τηλ. 2102752315 Κιν. 6972245269


Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παπαδόπουλος Χαράλαμπος διατηρεί το ιατρείο του στη Νέα Ιωνία και αναλαμβάνει χειρουργική σπονδυλικής στήλης, χειρουργική γόνατος, χειρουργική ισχίου, αθλητίατρος, ολική αρθροπλαστική γόνατος, ολική αρθροπλαστική ισχίου, διόρθωση παραμόρφωσης άκρων ποδός, εκχύσεις στην σπονδυλική στήλη κ.α.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ορθοπαιδικός Νέα Ιωνία
Ελευθερίου Βενιζέλου 22 Τ.Κ. 14231, Νέα Ιωνία
Τηλ. 2102752315 Κιν. 6972245269
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ


ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η Μικροδισκεκτομή είναι η επέμβαση στην σπονδυλική στήλη κατά την οποία αφαιρείται μικρή ποσότητα οστού, γίνεται  δηλ. παράθυρο στο πέταλο του σπονδύλου, και δισκικό υλικό από τον μεσοσπονδύλιο  δίσκο το οποίο εξασκεί  πίεση στο νεύρο του αντιστοίχου σπονδυλικού  επιπέδου, ούτως ώστε να απελευθερωθεί το νεύρο από την πίεση αυτή και να δημιουργηθεί  χώρος για την καλύτερη αιμάτωση και λειτουργία του. Η Μικροδισκεκτομή  γίνεται με την χρήση μικροσκοπίου η χειρουργικών μεγεθυντικών φακών τα οποία εξασφαλίζουν μεγίστη ορατότητα στο χειρουργικό πεδίο και έτσι έχουμε την μικρότερη καταστροφή των ιστών.

Η Μικροδισκεκτομή  γίνεται  συνήθως  για δισκοκήλες στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι πιο αποτελεσματική όταν το κυρίως σύμπτωμα είναι ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) συνοδευόμενος με μυϊκή αδυναμία αυτού. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι μόνο στην μέση (οσφυαλγία) η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να παρθεί πολύ προσεχτικά αφού πρώτα εξαντληθεί όλη η γκάμα της συντηρητικής αγωγής. Το χειρουργείο γίνεται για να μειωθεί ο πόνος στα κάτω άκρα, να επανέλθει ξανά η λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης και να αποκατασταθεί η μυϊκή αδυναμία αυτής ώστε να επιστρέψουν οι ασθενείς στις καθημερινές τους  δραστηριότητες.

Παρόλο που μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή μήνες μέχρι που η βλάβη στο νεύρο να βελτιωθεί και  το μούδιασμα και η αδυναμία να αποκατασταθούν, οι ασθενείς νοιώθουν βελτίωση στον πόνο άμεσα μετά το χειρουργείο.

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η Μικροδισκεκτομή διενεργείται μέσα από μια τομή  1,5-2  εκατοστών 1 εκατοστό παρασπονδυλικά  στο επίπεδο της βλάβης. Πρώτα αποκολλούνται οι σπονδυλικοί μύες χωρίς να καταστραφούν. Ανοίγεται ο ωχρός σύνδεσμος και αν υπάρχει ανάγκη αφαιρείται μικρή ποσότητα από το πέταλο του σπονδύλου (παραθυροποίηση) άνευ λειτουργικής σημασίας αναγκαίο όμως για να υπάρξει καλύτερη ορατότητα και πρόσβαση στο σημείο που πιέζεται το νεύρο. Με την βοήθεια μικροσκοπίου ή  χειρουργικών μεγεθυντικών φακών αναγνωρίζεται η νευρική ρίζα και απωθείται στο πλάι για να αφαιρεθεί στην συνέχεια το δισκικό υλικό που εξασκεί πίεση σε αυτήν. Σε περίπτωση που αναγνωρίζεται πίεση στο νεύρο στο σημείο που εξέρχεται από τον σπόνδυλο (τρήμα) διενεργείται και τρηματεκτομή. Με την μέθοδο αυτή δεν δημιουργείται διαταραχή στην εμβιομηχανική της περιοχής γιατί και οι μύες και οι αρθρώσεις δέχονται την ελάχιστη καταπόνηση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Γενικά, οι ασθενείς που πάσχουν από ισχιαλγία συνέπεια δισκοκήλης θα πρέπει σε διάστημα έξι εβδομάδων με συντηρητική θεραπεία να νοιώσουν καλυτέρα. Η συμβουλή μου είναι όταν ο πόνος είναι υποφερτός και δεν υπάρχει μυϊκή αδυναμία, ο ασθενής μπορεί να το «παλέψει» με συντηρητική αγωγή. Αν ο πόνος στο πόδι δεν βελτιώνεται και υπάρχει μυϊκή αδυναμία μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων τότε ο ασθενής πρέπει να σκεφτεί το χειρουργείο γιατί όσο παίρνει χρόνος η βιωσιμότητα του νεύρου τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και αν αποφασίσει μεταγενέστερα η χειρουργική επέμβαση. Άμεση χειρουργική επέμβαση επιβάλλεται όταν υπάρχουν ορθοκυστικές διαταραχές ή επιδεινούμενη μυϊκή αδυναμία.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Συνήθως οι ασθενείς παραμένουν μια νύχτα στο νοσοκομείο. Άμεσα, μετά που ο ασθενής θα νοιώσει καλά από την νάρκωση, συνήθως 5 ώρες από την επέμβαση, κινητοποιείται και είναι σε θέση να ανεβοκατέβει σκάλες.
Αναλόγως της προεγχειριτικής κατάστασης και του μυϊκού συστήματος του ασθενούς η επαναφορά στις προηγούμενες δραστηριότητες κυμαίνεται από 7 ημέρες έως και 1 μήνα. Καθοριστικό είναι και το είδος της εργασίας των ασθενών αν κάνουν ελαφριά εργασία γραφείου η αν κάνουν βαριά χειρονακτική εργασία. Γενικά απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, ίσως αρχικά κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας.
Τα ποσοστά επιτυχίας της μικροδισκεκτομής είναι τα ψηλότερα από όλες τις άλλες μεθόδους και ανέρχονται στο 90%-95%. Σε ποσοστό 5%-10% μπορεί να υποτροπιάσουν στο ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου. Υποτροπή μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα μετά το χειρουργείο, συνήθως μέσα στους πρώτους τρεις μήνες η μερικά χρόνια αργότερα. Ο λόγος της υποτροπής , παρόλο που αφαιρείται αρκετό δισκικό υλικό και γίνεται και οστική απελευθέρωση, είναι ότι κάποια δισκικά τεμάχια από το υπόλοιπο του μεσοσπονδυλίου δίσκου στο σημείο που έγινε διάνοιξη αυτού μπορεί να απελευθερωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και μαζί με την μετεγχειρητική ουλή στην περιοχή να εξασκήσουν πίεση στο νεύρο. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να κλείσει η τρύπα που δημιουργήθηκε στον μεσοσπονδύλιο δίσκο ούτε χειρουργικά ούτε φυσιολογικά λόγω της κακής αιμάτωσης του δίσκου.
Η δημιουργία δισκοκήλης σε άλλα επίπεδα δεν έχει καμία σχέση με την επέμβαση που έγινε στον αρχικά πάσχων επίπεδο.

ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η Κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση επώδυνων σπονδυλικών καταγμάτων με την οποία επιτυγχάνομαι άμεσα την μείωση ή εξάλειψη του πόνου, την ανάταξη και την σταθεροποίηση του «σπασμένου» σπονδύλου με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς κηδεμόνα στήριξης της  σπονδυλικής στήλης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης οφείλονται στην οστεοπόρωση. Άλλοι λόγοι είναι  κατάγματα που οφείλονται σε μεταστατική νόσο, όπου εδώ  μπορεί να παρθεί και βιοψία για διαγνωστικούς λόγους, κατάγματα λόγω μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου όπως π.χ το παλλαπλούν μυέλωμα και κατάγματα μετά από τραυματισμό. Το αποτέλεσμα του κατάγματος στην σπονδυλική στήλη είναι ο οξύς ισχυρός  πόνος τοπικά με αντανάκλαση αυτού παρασπονδυλικά. Σε περίπτωση οστικής μετατόπισης μπορεί να επηρεαστεί ο νωτιαίος μυελός ή κάποιο νεύρο. Ο/Η ασθενής παρουσιάζει περιορισμό στην κινητικότητα του, περιορισμό στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες και κακή ποιότητα ζωής. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος καθίζησης του σπονδύλου με αποτέλεσμα την κύφωση, «καμπούρα». Όλα αυτά τα κατάγματα  μπορούν να αντιμετωπιστούν με την μέθοδο της κυφοπλαστικής.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Ο/H ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση με ήπιο μετεγχειρητικό άλγος  και συνήθως εξέρχεται από την κλινική την επομένη της επέμβασης. Είναι σε θέση να κάνει όλες τις καθημερινές  δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς, ακόμη και να οδηγήσει. Στην αντίθετη περίπτωση που το κάταγμα αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ο/η ασθενής περιορίζονται σε κλινοστατισμό με κηδεμόνα σπονδυλικής στήλης για δύο έως τρείς μήνες με κίνδυνο την καθίζηση του/των καταγμάτων και κυφωτική η σκολιωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Καλό είναι η επέμβαση να γίνεται άμεσα, μπορεί όμως να γίνει σε διάστημα έως έξι μήνες από το κάταγμα. Η κυφοπλαστική μπορεί να γίνει σε όλους τους σπονδύλους και μέχρι τέσσερεις  σε κάθε χειρουργική  επέμβαση.

ΤΕΧΝΙΚΗ

Η επέμβαση γίνεται κατά προτίμηση με γενική αναισθησία. Σε ασθενείς με προβλήματα που δεν επιτρέπουν γενική νάρκωση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Με τον/την ασθενή σε πρηνή θέση και υπό ακτινολογικό έλεγχο τοποθετούνται ένας ή δύο οδηγοί στο σπονδυλικό σώμα. Με ειδικό μπαλόνι επιχειρείται ανάταξη του κατάγματος και στην συνέχεια γίνεται σταθεροποίηση του σπόνδυλου με ειδικό ορθοπαιδικό τσιμέντο το οποίο πήζει σε μερικά λεπτά. Έτσι ο /η ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα μετά το χειρουργείο.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σε πολύ μικρό ποσοστό, αναλόγως του κατάγματος και της εμπειρίας του χειρουργού, υπάρχει διαφυγή του τσιμέντου είτε στο σπονδυλικό κανάλι είτε στα παρακείμενα αγγεία (από 0 έως 4%). Συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα, σε περίπτωση συμπτωμάτων γίνεται αφαίρεση του τσιμέντου στο σημείο που εξασκεί πίεση ή δίνεται φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει κάποια διχογνωμία όσον αφορά τον αν αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος στους γειτονικούς σπονδύλους. Με την καινούργια επεξεργασία του τσιμέντου η ελαστικότητα του είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν καταπονεί κυρίως τους  υπέρ- και υποκείμενους σπονδύλους. Αντίθετα με την ανάταξη του/των σπονδύλων διατηρούμε την εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και αποτρέπουμε την συμπίεση και άλλων σπονδύλων.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την κυφοπλαστική δεν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις των ασθενών. Κινητοποιούνται άμεσα, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς πόνο.
Είναι σωστό , σε περίπτωση που παρατηρείται ήδη καθίζηση με την διάγνωση του/των καταγμάτων ,να γίνεται η επέμβαση άμεσα, για να μπορεί ευκολότερα να γίνει η ανάταξη και η σταθεροποίηση του/των σπονδύλων ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και να αποφευχθούν περαιτέρω κατάγματα.
Το βασικό είναι να κρατήσουμε ότι με την κυφοπλαστική δεν θεραπεύουμε μόνο τον πόνο αλλά διατηρούμε και σε μεγάλο βαθμό την ανατομία της σπονδυλικής στήλης.

ΔΡ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ MARBURG ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΗΝ PROSPINE CLINIC ΚΑΙ SAINT ANNA CLINIC HERNE, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός σπονδυλικής στήλης Παπαδόπουλος Χαράλαμπος διατηρεί το ορθοπεδικό ιατρείο στη Νέα Ιωνία εξυπηρετώντας όλες τις γύρω περιοχές.