Η λιθίαση στο ουροποιητικό σύστημα (Νεφροί, Ουρητήρες & Ουροδόχος κύστη) μπορεί να επηρεάσει το 5%-10% του γενικού πληθυσμού ενώ η πιθανότητα σχηματισμού νέου λίθου ένα χρόνο μετά το αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης φθάνει το 10%.Η εμφάνιση ενός λίθου στα νεφρά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως γεωγραφικούς –κλιματικούς (Περιοχές με ζεστό κλίμα), διατροφικούς (Περιορισμένη λήψη νερού), ενδοκρινολογικούς (Παθήσεις που επηρεάζουν το ασβέστιο και το ουρικό οξύ κτλ) και κληρονομικούς.
Η αντιμετώπιση της λιθίασης εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν, καθώς βέβαια και από το μέγεθος του λίθου και την θέση στην οποία βρίσκεται.
Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού γίνεται με τις Ενδοουρολογικές επεμβάσεις ανώδυνα χωρίς μεγάλη τομή και πολυήμερη νοσηλεία.
Οι λίθοι της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται δια της ουρήθρας (Διουρηθρική επέμβαση) με ειδικό εργαλείο (Κυστεοσκόπιο) μέσω του οποίου με ειδική ίνα Laser κατακερματίζεται ο λίθος σε μικρά κομμάτια που αφαιρούνται. Μεγαλύτεροι λίθοι της ουροδόχου κύστης μπορούν να αφαιρεθούν με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της διαδερμικής κυστεολιθοτριψίας που μέσω μιας μικρής τομής στο κατώτερο τοίχωμα της κοιλιάς (Λιγότερο από 1,5 εκατοστό) ο λίθος κατακερματίζεται πάλι με το Laser μέσω ειδικού εργαλείου.
Οι λίθοι στον Ουρητήρα (Το όργανο που συνδέει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη) αντιμετωπίζονται με την ουρητηρολιθοτριψία. Αυτή είναι μια ενδοσκοπική επέμβαση, που γίνεται χωρίς τομή δια της ουρήθρας με ειδικό εργαλείο με κάμερα (ουρητηροσκόπιο). Με αυτό ο λίθος προσεγγίζεται, κατακερματίζεται με Laser και αφαιρείται σε μικρά κομμάτια.
Οι λίθοι στο Νεφρό μπορούν να αντιμετωπιστούν βασικά με δύο τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος του λίθου. Λίθοι ως 2 εκατοστά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία όπου ο Ενδοουρολόγος με ειδικό εύκαμπτο εργαλείο πάλι χωρίς τομή δια της ουρήθρας φτάνει ως το νεφρό όπου με την ειδική ευλυγισία που του προσφέρει το συγκεκριμένο εργαλείο εντοπίζει το λίθο. Πάλι με την χρήση του Laser κατακερματίζεται ο λίθος σε μικρότερα κομμάτια που αφαιρούνται. Ανάλογα με την εμπειρία του Ενδοουρολόγου ακόμα και λίθοι του νεφρού μεγαλύτεροι των 2 εκατοστών μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία.
Λίθοι του νεφρού μεγαλύτεροι των 2 εκατοστών, όπως και λίθοι κοραλλιοειδής, δηλαδή πολύ μεγάλοι λίθοι που καταλαμβάνουν όλο το νεφρό ή λίθοι σε δύσκολες ανατομικές θέσεις, αντιμετωπίζονται βέλτιστα με την διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL). Στην τεχνική αυτή γίνεται μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα στην περιοχή της πλάτης που αντιστοιχεί στο νεφρό. Εισάγεται ειδικό εργαλείο με κάμερα που λέγεται νεφροσκόπιο και μέσω αυτού με ειδικούς υπερήχους κατακερματίζεται ο λίθος σε μικρότερα κομμάτια που αφαιρούνται. Η εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνικής αυτής είναι η Μίκρο Διαρμερμική Νεφρολιθοτριψία (Ultra Mini PCNL) που η τομή είναι μικρότερη από 2 εκατοστά και με ειδικά εργαλεία πολύ μικρού μεγέθους ο Ενδοουρολόγος κατακερματίζει το λίθο με Laser και αφαιρεί τα μικρά κομμάτια. Στην τεχνική αυτή η τομή και η ουλή είναι ανεπαίσθητες, τοποθετείται ένα μικρό μόνο ράμμα και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη μέρα.