Delivery sushi Νέα Σμύρνη
Λίγα λόγια για το sushi...
Ο πρωτότυπος τύπος σούσι, γνωστός ως Nare σούσι, αναπτύχθηκε πρώτα στη Νοτιοανατολική Ασία, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. & διαδόθηκε μέχρι την Ιαπωνία.
Σούσι κυριολεκτικά σημαίνει "με ξινή γεύση" αντικατοπτρίζοντας τις απαρχές του στα ζυμωμένα ψάρια & θαλασσινά (αλατισμένο ψάρι, βρασμένο με ρύζι). Η σημερινή μορφή της γνωστής συνταγής σούσι δημιουργήθηκε από τον Χανάγια Χοκέι περίπου το 1820, στο τέλος της εποχής Έντο. Το σούσι που εφηύρε ο Χανάγια αποτελούταν από ωμά ψάρια (sashimi) & ξυδάτο ρύζι.
Την παγκόσμια φήμη του το sushi, να επιλέγεται ως φαγητό εξόδου & όχι μόνο, την οφείλει στον υγιεινό συνδυασμό πρωτεΐνης & υδατάνθρακα. Παρασκευάζεται υγιεινά αφού περιέχει ωμό ψάρι & ρύζι ατμού, καταναλώνεται αργά αφού σερβίρεται με ξυλάκια & έχει λίγες θερμίδες.
Πέρα από το sashimi υπάρχουν & άλλα είδη σούσι:
Nigirisushi: To nigirisushi αποτελείται από μία βάση κρύου, μη σπυρωτού ρυζιού, όπου επάνω του έχει μία λεπτή φέτα ωμού ψαριού.
Makisushi: To makisushi (που σημαίνει τυλιχτό σούσι) είναι κυλινδρικού σχήματος, το οποίο επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός σκεύους που μοιάζει με χαλί από μπαμπού. Το περιτύλιγμα είναι από φύκια (nori). Εσωτερικά υπάρχει ρύζι με ωμό ψάρι και μπορεί να συνδυαστεί με τραγανά κομμάτια λαχανικών ή φρούτων. Το sushi σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και wasabi. Η σάλτσα σόγιας παράγεται από τη ζύμωση σόγιας μαζί με ψητούς κόκκους δημητριακών, νερό και αλάτι. Έχει μια ευδιάκριτη γεύση λόγω των φυσικών όξινων. Η σόγια καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και 5000 χρόνια και μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί παράγοντα μακροζωίας και καλής υγείας αφού δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.
Ginger: Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική). Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στην Ασία αποτελεί μέρος της της καθημερινής διατροφής. Είναι ωφέλιμη για την πέψη, το κρυολόγημα, τη χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, το διαβήτη και τις δίαιτες.
Wasabi: Το Sawa Wasabi χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα και έχει μια ισχυρή γεύση, τόσο πολύ ώστε να έχει το παρατσούκλι "δάκρυα" στην Ιαπωνία. Αν και έχει πικάντικη γεύση, μοιάζει περισσότερο με καυτερή μουστάρδα, ερεθίζει μόνο τη ρινική κοιλότητα και όχι τη γλώσσα. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της πλούσιες βιταμίνες Β6 και C και ιχνοστοιχεία.
We hope you will enjoy it.
Το ιαπωνέζικο εστιατόριο Sushi Bar βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και εξυπηρετεί και με delivery τις περιοχές Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιος Δημήτριος, Δάφνη, Νέος Κόσμος κ.α.