Καστοριάδου Ελένη, Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια Αθήνα

Καστοριάδου Ελένη, Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια, Vegan Διατροφή, Προπονητική Διατροφή Πατήσια

Καστοριάδου Ελένη 
Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια

www.episkepsy.gr

  

Vegan Διατροφή

Προπονητική Διατροφή Υγείας & Ευεξίας

Diet Coaching

Διατροφή & Καρκίνος Μαστού


Τηλ. 2102024952, Κιν. 6976034090

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΤΗΣΙΑ: 
Καστοριάδου Ελένη, Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια
Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια
Τ.Κ. 11144, Αθήνα
Τηλ. 2102024952, Κιν. 6976034090


Η Σύμβουλος Διατροφής Καστοριάδου Ελένη αναλαμβάνει vegan διατροφή, προπονητική διατροφή υγείας & ευεξίας, diet coaching, διατροφή & καρκίνος μαστού κ.α.


Η Σύμβουλος Διατροφής Καστοριάδου Ελένη έχει έδρα στα Άνω Πατήσια και εξυπηρετεί όλες τις γύρω περιοχές Πατήσια, Κάτω Πατήσια κ.α. 


ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ   

Καστοριάδου Ελένη
Καστοριάδου Ελένη, Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια
Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια Τ.Κ. 11144, Αθήνα (Άνω Πατήσια)
Τηλ. 2102024952 Κιν. 6976034090
Καστοριάδου Ελένη
Σύμβουλος Διατροφής Πατήσια

www.episkepsy.gr

Vegan Διατροφή.Τι είναι;

Η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή- η vegan – έχει μια πιο πρόσφατη ιστορία.Ο όρος  vegan  επινοήθηκε από τον Donald Watson  και την Leslie Shrigley(ακτιβίστρια,συγγραφέας)το 1944. Ο Watson ήταν Άγγλος ξυλουργός και ήταν αρχικά χορτοφάγος.Το 1943,οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Βρετανία είχαν πληγεί από φυματίωση,με περισσότερο από 40% να επηρεάζονται.Ήξερε ότι αυτό θα επηρέαζε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα γαλακτοκομικά,καθώς θα τα έβλεπαν ως επικίνδυνα,γι αυτό δημιούργησε τον όρο veganism για να διαχωρίσει τους ανθρώπους που αποφεύγουν τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά(και τα αυγά) από τους χορτοφάγους.Υπήρχε κάποια σύγχυση αρχικά,ως προς το πώς προφερόταν η λέξη,με κάποιους να λένε ''vee-jun''.Ο Watson το διόρθωσε στο ενημερωτικό δελτίο του Vegan Society,το οποίο εκείνη την εποχή είχε 25 συνδρομητές.
Η επιρροή του ήταν μεγάλη.Πέθανε σε ηλικία 95 ετών το 2005.Εκείνη την εποχή υπήρχαν 2.000.000 Αμερικανοί  και περίπου 250.000 Βρετανοί που αυτοπροσδιορίζονταν ως αυστηρά χορτοφάγοι-vegan.
Αν και η vegan διατροφή ορίστηκε νωρίς,το 1949 ο Leslie J Cross,επισημαίνει ότι η κοινωνία δεν έχει τον ορισμό του  βιγκανισμού(ακούγεται σαν .....κανιβαλισμού;;;;;!!!!!!).Ο Leslie J Cross,ήταν κάτοικος Αγγλίας ο οποίος ήταν vegan από το 1942(2 χρόνια πριν επινοηθεί ο όρος).Τον Ιούλιο του 1943, το The Vegeterian Messenger,το τότε περιοδικό της Vegeterian Society,τύπωσε μία επιστολή του Cross, που καταδίκαζε την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος.Αυτό πυροδότησε μία αλληλογραφία που συνεχίστηκε για πολλούς μήνες και κατέληξε στο ότι ο Donald Watson,ζήτησε από τους χορτοφάγους που ενδιαφέρονται να σταματήσουν την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων να του γράψουν.Λήφθηκαν περισσότερες από 50 απαντήσεις και τον Αύγουστο του 1944 ο ίδιος και η Leslie Shrigley,υπέβαλαν έκκληση στην Vegeterian Society να επιτρέψει μία επίσημη φατρία χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Το αίτημά τους απορρίφθηκε και ο Watson ίδρυσε την Vegan Society τον Νοέμβριο του 1944.Η εταιρεία εγγράφηκε για πρώτη φορά ως φιλανθρωπικό ίδρυμα τον Αύγουστο του 1964,αλλά τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέρθηκαν αργότερα σε μία νέα φιλανθρωπική οργάνωση όταν έγινε επίσης εταιρεία περιορισμένης ευθύνης τον Δεκέμβριο του 1979.Ο ορισμός του βιγκανισμού και το φιλανθρωπικό αντικείμενο της εταιρείας,τροποποήθηκαν και βελτιώθηκαν με την πάροδο των ετών.Τον χειμώνα του 1988,ο ορισμός που χρησιμοποιήθηκε και παραμένει έτσι εως σήμερα -με κάποιες αλλαγές ελαφρώς- είναι ο εξής:
''Είναι μία φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει-όσο είναι δυνατό και εφικτό- κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τροφή,ένδυση,ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό.Κατ' επέκταση ,προωθεί την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζώα,προς όφελος των ανθρώπων,των ζώων και του περιβάλλοντος''

Ωστόσο,υπάρχει και ο βιγκανισμός προερχόμενος από θρησκευτικές τάσεις.Σε παλαιότερο άρθρο ,αναφερθήκαμε στους Τζαϊνιστές.Είναι οπαδοί μίας αρχαίας Ινδικής θρησκείας κατά την οποία οι οπαδοί της απέχουν από κάθε βίαιη  δραστηριότητα (ahimsa) συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των ζώων.Θεωρουν αυτή την αρχή ως το υψηλότερο καθήκον τους και καταναλώνουν μία ''μη βίαιη'' ή  vegan διατροφή.
Ορισμένοι τύποι Βουδιστών και Χριστιανών(Αντβεντιστές της Έβδομης Μέρας) ακολουθούν επίσης έναν τέτοιο τρόπο ζωής,αν και δεν είναι γνωστό πόσο αυστηρά τον ακολουθούν.
H αυστηρή χορτοφαγία ,αποκλείει ένα μεγάλο μέρος προϊόντων διατροφής.Συνήθως,όσοι ακολουθούν αυτό τον τρόπο,έχουν μία φιλοσοφία διαφορετική και στην καθημερινότητά τους.Δεν φορούν δερμάτινα ,μάλλινα,μεταξωτά ούτε και έχουν και τα ανάλογα αξεσουάρ.Δεν χρησιμοποιούν μπουφάν ή παπλώματα πουπουλένια,προϊόντα με λανολίνη(είναι το λίπος που εξάγεται από το μαλλί του προβάτου),shellac,το γνωστό προϊόν για τα νύχια ,χρησιμοποιείται στο φινίρισμα ξύλου και στο γλάσο των τροφίμων(είναι το έκκριμα ενός εντόμου- Lac- που βρίσκεται στην Ινδία και την Ταϊλάνδη.Σ΄αυτές τις χώρες γίνονται καλλιέργειες εντόμων lac(!!!!!!).Γίνεται εισαγωγή των εν λόγω εντόμων στο φυτό ξενιστή 2 φορές τον χρόνο καθώς ο κύκλος ζωής των εντόμων είναι 6 μήνες.Το συστατικό με το μεγαλύτερο ποσοστό  στο έντομο είναι η ρητίνη(68-90%).

Κάποιες τροφές,βαφές,καλλυντικά που έχουν κόκκινο χρώμα.Ο χρωματισμός αυτός προέρχεται απο την καλλιέργεια του εντόμου cochineal το οποίο βρίσκεται στο Μεξικό ,Ν.Αμερική στους κάκτους.
 Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,καθώς προέρχονται από τα ψάρια,όπως και βιταμίνη D3 η οποία προέρχεται από λανολίνη ή ιχθυέλαιο.
Προϊόντα μελισσών(μέλι,κερί,βασιλικο πολτό).

Δηλαδή,τι καταναλώνουν οι αυστηροί χορτοφάγοι-vegan;

Καταναλώνουν φρέσκα και        αποξηραμένα       φρούτα και λαχανικά, όσπρια,ξηρούς      καρπούς,    δημητριακά,μανιτάρια.Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την σόγια και την διαδικασία καλλιέργειάς της (μεταλλαγμένη σόγια).Παραμένει  όμως ένα ''δυνατό χαρτί'' φυτικής πρωτεΐνης,καθώς από τα φασόλια σόγιας παρασκευάζονται αρκετά προϊόντα όπως το τυρί τόφου, ''μπιφτέκια'' ΄΄κιμάς΄΄ σόγιας, γάλα,γιαούρτι.
Φυσικά ,εφόσον έχει αυξηθεί η ζήτηση,αναλόγως θα αυξηθεί και η προσφορά.Έτσι,στα ράφια  και στα ψυγεία των καταστημάτων,βρίσκουμε ακόμα περισσότερα προϊόντα παρασκευασμένα με φυτικές πρώτες ύλες: γάλα και γιαούρτι από αμύγδαλο,καρύδι,φιστίκι,καρύδα.Τυρί,βούτυρο από καρύδα,    ,μαγιονέζες,κέτσαπ, τσιπς από κινόα,ρύζι,σοκολάτες.
Τα περισσότερα από  αυτά τα προϊόντα, είναι ενισχυμένα με κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία(όπως βέβαια και σε αρκετά  προϊόντα ζωϊκής προέλευσης).Έτσι προσθέτουν βιταμίνη Β12 ,εφόσον οι αυστηροί χορτοφάγοι ενδεχομένως να  παρουσιάζουν κάποια έλλειψη.Προσθέτουν σίδηρο,φυλλικό οξύ,ασβέστιο.
Φυσικά ,υπάρχουν και σκευάσματα βιταμινών στο εμπόριο που μπορούν να καλύψουν αυτές τις τυχόν,οργανικές ελλείψεις.Εννοείται πως αυτά τα σκευάσματα ,για τους αυστηρά χορτοφάγους,πρέπει να αναγράφουν πως είναι vegan.Πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τέτοιου είδους προϊόντα για να προσελκύσουν και αυτό το καταναλωτικό κοινό.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος.Οι αυστηροί χορτοφάγοι,έχουν μία φιλοσοφία ως προς την αξία της ζωής κάθε έμβιου όντος.Αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την πορεία διατροφικά και κοινωνικά,ενδέχεται να συναντήσει αρκετές δυσκολίες.Το φαγητό,η ένδυση,η περιποίηση ακόμα και η καθαριότητα εμφανίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα.Από μία έξοδο για ποτό,μέχρι την αγορά ενός σαπουνιού.....
Ένας ακόμα παράγοντας είναι και το οικονομικό. Παραπάνω, αναφέρθηκαν  κάποια προϊόντα.Η παρασκευή τροφίμων απαλλαγμένων από ζωϊκά προϊόντα,έχει ένα σημαντικό κόστος.Αυτό συνεπάγεται, πως το προϊόν ο καταναλωτής θα το πληρώσει....ακριβά. Είναι αρκετά δύσκολο για μία 4μελή οικογένεια,όπως και για κάποιον που ζει μόνος του. Βέβαια,υπάρχει μία αρκετά σοβαρή κίνηση τα τελευταία χρόνια και πολλά προϊόντα που κάποτε ήταν μόνο σε καταστήματα βιολογικών,βρίσκονται τώρα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πολλα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης να βρίσκονται σαφώς πιο εύκολα απ'ότι πριν κάποια χρόνια.
Φαίνεται όμως,πως εκτός από την ηθική και περιβαλλοντική πλευρά που διαθέτει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή,έχει και μία πλευρά που αφορά την υγεία.Έχουν γίνει μελέτες όσον αφορά την σχέση της φυτοκεντρικής διατροφής με καρδιαγγειακές παθήσεις,διαβήτη,νοσογόνο παχυσαρκία,αυξημένη αρτηριακή πίεση,φλεγμονές.Έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με ευεργετικές αλλαγές στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όπως χαμηλότερο ΔΜΣ(Δείκτης Μάζας Σώματος),επίπεδα ολικής χοληστερόλης στον ορό αίματος,επίπεδα γλυκόζης ορού σε σύκριση με μία  κρεοφαγική διατροφή.

Βέβαια βρέθηκαν και επίπεδα θρεπτικών συστατικών όπως το EPA(εικοσαπεντανοϊκό οξύ Ω-3 λιπαρό οξύ),DHA(εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ Ω-3 λιπαρό οξύ),βιταμίνη Β12,σελήνιο,ψευδάργυρος,ιώδιο να είναι χαμηλότερα στους αυστηρά χορτοφάγους.Η φύση έχει βέβαια,φροντίσει ,ώστε ικανοποιητικές ποσότητες από τα παραπάνω ιχνοστοιχεία, να βρίσκονται και σε φυτικές πηγές.Ο λιναρόσπορος,οι σπόροι chia,η βρώμη,το καστανό ρύζι,τα βραζιλιάνικα καρύδια,τα κάσιους,τα φύκια,οι πατάτες,οι μπανάνες είναι κάποια από τα τρόφιμα που τα περιέχουν.Μόνο η βιταμίνη Β12 δεν υπάρχει.Υπάρχουν όμως συμπληρώματα διατροφής ,όπως και για όσους δεν είναι αυστηροί χορτοφάγοι, αλλά παρουσιάζουν κάποια έλλειψη σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.
Ωστόσο,τα δεδομένα για την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή είναι περιορισμένα.Ελάχιστες μελέτες έχουν αξιολογήσει την εν λόγω διατροφή ξεχωριστά από άλλες δίαιτες δίχως κρέας όπως η ωογαλακτοφαγία ή η χορτοφαγία.
Παρόλα αυτά,μία διατροφή με απουσία ζωϊκών προϊόντων,ζυγίζοντας  τα υπέρ και τα κατά,σαφώς η πλάστιγγα γέρνει προς τα υπέρ.

 Η ανάγκη να αλλάξει κάποιος το βάρος του μ ' έναν τρόπο έξω από τα συνηθισμένα,μόνο κέρδος μπορεί να φέρει.Φυσικά ,αυτή η διαδικασία δεν γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη.Χρειάζεται μέθοδος,συνεργασία και φυσικά κίνητρο.Ένας ειδικός στην εκπαίδευση μετάβασης και εκπαιδευμένος στην vegan διατροφή,καθώς και το ενδογενές κίνητρο για αλλαγή,είναι τα κατάλληλα εφόδια για έναν εναλλακτικό έλεγχο βάρους.Με την κατάλληλη εκπαίδευση,μπορούμε να δούμε αλλαγές στο σώμα εξωτερικά και εσωτερικά.
Οι περισσότεροι που αποφασίζουν να επιλέξουν αυτού του είδους την διατροφή,παραπονιούνται συνήθως,για την απουσία ποικιλίας στο μαγείρεμα,στα ενδιάμεσα γεύματα καθώς και με το τι μπορούν να καταναλώσουν όσοι ασχολούνται με αθλητισμό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά.Τα νέα αγαπητοί μου είναι ευχάριστα!Υπάρχουν πολλές συνταγές,πολλοί τρόποι μαγειρέματος και πολλά διαθέσιμα προϊόντα φυτικά.Όλα έχουν να κάνουν με την επιλογή μας για αλλαγή και την αυτοδιαχείρησή μας.Η σωστή εκπαίδευση από τον ειδικό και η οργάνωση,θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παρακλάδια vegan διατροφής.

Η ωμοφαγική διατροφή(Raw Food Diet). Σ'αυτή την περίπτωση ό,τι καταναλώνεται είναι ωμό .Φρούτα,    σπόροι,  λαχανικά, ξηροί καρποί ρίζες,γάλα ξηρών καρπών,ελαιόλαδο,ακατέργαστα δημητριακά και όσπρια,αποξηραμένα φρούτα,φύκια,βλαστάρια.Ένα τρόφιμο θεωρείται ωμό εαν δεν έχει θερμανθεί στους 40-48 βαθμούς Κελσίου.Επίσης δεν πρέπει να ραφινάρεται,να παστεριώνεται,να υποβάλλεται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή να υποβάλλεται σε επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο..Η ωμοφαγία βέβαια κατά την αρχαιότητα, ήταν ένα από τα βασικά τελετουργικά των εκστατικών μυστηρίων του Ορφέα και του Διονύσου.Ήταν η πρακτική της κατανάλωσης ωμού κρέατος,που στις μυστικιστικές λατρείες είχε τελετουργικό χαρακτήρα.
Η διατροφή αυτή,περιλαμβάνει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους προετοιμασίας,όπως χυμούς,ανάμειξη,αφυδάτωση,μούλιασμα και βλάστηση(τα γνωστά φύτρα).
Φρουτοφαγία (Φρουταϊσμός)-Frugivor.Σ' αυτή την διατροφή,οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες προέρχονται από ολόκληρα ώριμα φρούτα συμπληρωμένα συνήθως με  ½ -2 κιλά μαρούλι κάθε 2η μέρα και λιγότερο από μία χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα καθώς επίσης και 2-3 λίτρα νερό ημερισίως.Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτή η διατροφή είναι υγιεινή και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από την κατανάλωση φρούτων καθώς και την ανεπάρκεια μετάλλων και λιπαρών οξέων.
Ostrovegans.Οι Ostrovegans δεν απέχουν από όλες τις τροφές ζωϊκής προέλευσης.Θεωρούν ηθικά επιτρεπτό να τρώνε στρείδια ή μύδια επειδή αυτά τα ζώα δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα και επομένως είναι απίθανο να αισθάνονται πόνο.

S.O.S.(Sugar-Oil-Salt).Eίναι μια διατροφή απαλλαγμένη από ζάχαρη,αλάτι και λάδι.
WSLF(Whole Starch Low Fat).Αυτή η διατροφή απαιτεί την κατανάλωση ολόκληρων αμυλούχων τροφών και τον περιορισμό κατανάλωσης των λιπαρών.Η διατροφή WSLF τονίζει την σημασία της λήψης των περισσότερων από τις θερμίδες από ολόκληρα αμυλούχα τρόφιμα,όπως όσπρια,δημητριακά ολικής άλεσης καθώς αμυλούχα φρούτα και λαχανικά.
Χωρίς να θέλω να κουράσω με λεπτομέρειες,η vegan διατροφή έχει τις συγκλίνουσες και αποκλίνουσες τάσεις.Μπορεί κάποιος να προσθέσει ή να αφαιρέσει από την διατροφή του και να δημιουργήσει μία καινούρια διατροφική τάση. Όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, είναι αυτά τα ρεύματα της vegan διατροφής που είναι πιο δημοφιλή,χωρίς να δίνεται μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία σε οποιοδήποτε άλλο είδος.
Θα κλείσω αυτό το άρθρο,ελπίζοντας να βοήθησα κάποιους να κοιτάξουν αυτό το διατροφικό κομμάτι πιο ελαφρά αλλά με την ανάλογη σοβαρότητα.
Και σας χαρίζω την αγαπημένη μου φράση :
''Το πιό δύσκολο μέρος του να είσαι vegan είναι να ξυπνάς στις 5 το πρωΐ για να αρμέξεις τα αμύγδαλα''




ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή της γυναίκας,είναι το τέλος εμμήνου ρύσης.Κοινώς η εμμηνόπαυση.Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία σταματά η περίοδος στις γυναίκες.Συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45-55.Η περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση είναι η κλιμακτήριος.

Τι συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης,η μυϊκή μάζα μειώνεται,ο ρυθμός απώλειας του ασβεστίου είναι μεγαλύτερος,η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει αστάθεια,το φαινόμενο της κατακράτησης είναι πιο συχνό,υπάρχουν εξάψεις,εφιδρώσεις λόγω της απώλειας των οιστρογόνων.
Και εννοείται πως υπάρχουν και εναλλαγές στην διάθεση.
Θα έλεγε κάποιος,πως είναι ένα βαρύ φορτίο η εμμηνόπαυση.Παρόλα αυτά όμως,υπάρχει βοήθεια από την επιστήμη.Ιατρική,διατροφική,ψυχο-λογική.Σ 'αυτό το άρθρο ,θα προσεγγίσουμε την διατροφική βοήθεια που μας προσφέρεται.

Φυτικά οιστρογόνα

Τα φυτικά οιστρογόνα,ονομάζονται επίσης και φυτοιστρογόνα,είναι επαρκώς παρόμοια με τα ανθρώπινα οιστρογόνα.Η τακτική και επαρκής κατανάλωσή τους,μπορεί να έχει ήπια επίδραση που μοιάζει με τα οιστρογόνα.Έτσι καθώς μειώνονται στον οργανισμό,δίνουν ένα σημαντικό βοήθημα.
Για ορισμένες γυναίκες αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ικανά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης,ιδιαίτερα των εξάψεων.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

Μπορεί να χρειαστούν 2-3 μήνες για να φανούν τα οφέλη των φυτικών οιστρογόνων.

Φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα σε ορισμένες γυναίκες από άλλες,γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις διαφορές στα βακτήρια του εντέρου.

Η κατανάλωση φυτικών οιστρογόνων πολλές φορές την ημέρα,φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με μια μεγαλύτερη δόση.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα(όπως η σόγια και ο λιναρόσπορος κ.α.) είναι επίσης φιλικά προς την καρδιά,επομένως αξίζει να συμπεριληφθούν στο καθημερινό διατροφολόγιο.Προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο  όπως γάλα,γιαούρτι και με λιναρόσπορο καθώς και φασόλια edamame είναι ιδανικό να συμπεριλαμβάνονται 2-3 φορές την ημέρα πριν φτάσει κάποιος να επιλέξει συμπληρώματα διατροφής.

Υγεία της καρδιάς.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η κατάλληλη διατροφή.Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Αλλάζουμε από τα κορεσμένα λιπαρά σε ακόρεστα,μειώνοντας τα λιπαρά κρέατα,χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο,επιλέγοντας γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Τα ψητά ψάρια,οι ξηροί καρποί,τα όσπρια καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά,εκτός από τις βιταμίνες,τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες,περιέχουν αντειοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς.

Περιορισμό στο αλάτι ,τα επεξεργασμένα σάκχαρα,το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.

Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,όπως ψωμί ολικής άλεσης,καστανό ρύζι,δημητιακά πρωϊνού,βρώμη.

Υγεία των οστών

Από την ηλικία των 35 περίπου,το ασβέστιο από τα οστά μας ελαττώνεται σιγά σιγά.Κατά την εμμηνόπαυση,εφόσον έχουμε απώλεια των οιστρογόνων,αυξάνεται και ο ρυθμός απώλειας ασβεστίου,γεγονός που ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
Σημαντική για την υγεία των οστών φυσικά είναι και η βιταμίνη D.Ο οργανισμός μας την δημιουργεί εφόσον εκτείθεται το δέρμα μας στο ηλιακό φως.

Καταναλώνουμε προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.Οι ομάδες των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Φυτικές τροφές με ασβέστιο είναι τα λευκά φασόλια,τα αποξηραμένα σύκα,,τα αμύγδαλα,τα μαυρομάτικα φασόλια,μπρόκολο,πορτοκάλια

Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου ,συνίσταται και κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια,εμπλουτισμένα δημητριακά πρωϊνού,εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα όπως σόγιας, βρώμης.

Αύξηση βάρους

Κατά την εμμηνόπαυση,εφόσον μειώνεται η μυϊκή μάζα,υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο οργανισμός λιγότερες θερμίδες.Μια γενική αρχή είναι η αύξηση σωματικής δραστηριότητας.Οι δραστηριότητες αντίστασης,όπως η χρησή βαρών,είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την διατήρηση όσο και για την δημιουργία μυϊκής μάζας.
Επίσης χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος της μερίδας .Αν το σωματικό βάρος είναι ήδη αυξημένο,χρειάζεται μια αλλαγή στη διατροφική καθημερινότητα της γυναίκας.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη,μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις.Αξίζει να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε την πρόσληψη της καφεΐνης από ποτά όπως καφέ,τσάϊ,αναψυκτικά τύπου κόλα .Προϊόντα decaf(ντεκαφεΐνέ) καθώς και σκόνη απο μανιτάρι Γανόδερμα (https://examine.com/supplements/reishi/)

Επίλογος

Η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος της θηλυκότητας.Η γυναίκα δεν σταματά να είναι γυναίκα επειδή ήρθε αυτή η περίοδος στην ζωή της.Ναι, είναι αλήθεια πως χρειάζεται προσπάθεια.Για πόσα πράγματα όμως προσπαθούμε καθημερινά;Ένας λόγος σημαντικός είναι η υγεία μας!Κάθε προσπάθεια για έναν πιο υγιή τρόπο υγείας και ευεξίας,λιγοστεύει τα συμπτώματα.Η βοήθεια από ειδικούς
(Διατροφής,Άσκησης,Ψυχοθεραπείας,Γυναικολόγος) προσφέρει τα εφόδια που έχει ανάγκη η γυναίκα σ'αυτή την περίοδο της ζωής.Η μεγαλύτερη βοήθεια όμως έρχεται από την οικογένεια!Εξηγούμε στην οικογένειά μας τι μας συμβαίνει και ζητάμε βοήθεια.
Kλείνω το άρθρο με μια ανάλαφρη ματιά στην πλευρά της εμμηνόπαυσης
''Δεν έχω εξάψεις και κοκκίνισμα στα μάγουλα.Κάνω μικρές ιδιωτικές διακοπές σε σχεδον τροπικές συνθήκες''

ΠΗΓΕΣ:
BDA
BRITISH NUTRITION FOUNDATION


Τί είναι η εκπαίδευση Διατροφής;

Επιστροφή στην καθημερινότητα.Αυτό συμπεριλαμβάνει όμως και φρένο στα καλοκαιρινά μεζεδάκια.Και πάλι ξανά.....περιορισμός στο φαγητό,στο αλκοόλ,στα γλυκά στα παγωτά....ότι ξεκίνησε κάποιος την άνοιξη για να προλάβει το καλοκαίρι,το ξανακάνει τώρα.
Τελικά όμως τι χρειάζεται κάποιος για να σταματήσει να βασανίζει το σώμα του;Γιατί,περί βασανισμού πρόκειται.Ναι,ναι κατάλαβα......σωστή διατροφή.....3 κυρίως γεύματα,δεκατιανό,μικρότερες ποσότητες,περιορισμό του αλκοόλ και της ζάχαρης,φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση και φυσικά από 8 ποτήρια νερό και πάνω την ημέρα......Είναι κι αυτό μία αλήθεια.Οι περισσότεροι  το δοκιμάζουν (και φυσικά το ξεκίνημα πάντα από Δευτέρα) και έχει διάρκεια 1 μήνα περίπου.Και μετά πάλι στο μαγκανοπήγαδο......να 1 μπύρα,να 1 ποτό, να 1γλυκό,να μία έξοδος για φαγητό,να 1 μακροβούτι στην ντοματοσαλάτα....αυτό ήταν...

Προσπάθησα λοιπόν ,να καταλάβω τι είναι αυτό που μας απομακρύνει από ένα υγιές,ευτυχισμένο σώμα και πνεύμα.Ναι,και πνεύμα.Είναι ιδιαίτερο το σκεπτικό ενός ατόμου που μπαίνει στην διαδικασία της αλλαγής διατροφής.Προσπαθεί να πείσει το μυαλό του ότι χρειάζεται δίαιτα,άσκηση(και μάλιστα γρήγορα) για να αποκτήσει όμορφο σώμα. Δύσκολο......Το μυαλό στην αρχή ξεγελιέται, το σώμα  αποσυμφορίζεται κάπως  με 1-2 κιλά που χάνονται αλλά μετά θυμάται τα παλιά....Θυμάται την πίτσα,το σουβλάκι,την μακαρονάδα........Αυτό που λένε ότι το σώμα έχει μνήμη....

Αντιλήφθηκα λοιπόν,πως αυτό που χρειάζεται εξαρχής είναι να γίνει συμμαχία σε σώμα και μυαλό.Το εγχείρημα της αλλαγής να γίνει συνειδητά,στοχοθετημένα και με αγάπη για τον εαυτό.Δεν είναι απαραίτητο ο στόχος να αντανακλάτα σε μία γρήγορη,βαρετή και χωρίς συνέχεια αλλαγή.Ναι.Σε μία συνεχή αλλαγή χωρίς στερήσεις,μετρήσεις,τιμωρίες και όλα όσα μπορεί να προσφέρει κάτι σύντομο και χωρίς προσωπική ευθύνη.Γιατί η αλλαγή της διατροφικής  πορείας ,μέσα από  εσωτερικές διεργασίες,περιέχει προσωπική ευθύνη.Πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τον έναν διατροφολόγο μετά τον άλλο,φορτώνοντας τον εαυτό τους με μία ακόμα αποτυχία.Σαφώς και οι διατροφολόγοι δεν φέρουν  την απόλυτη ευθύνη για τις διατροφολογικές αποτυχίες των πελατών τους.Το μερίδιο ευθύνης είναι μοιρασμένο.Τι να κάνει όμως και ο επιστήμονας, όταν ο ενδιαφερόμενος δεν ακολουθεί τις οδηγίες του;Δεν είναι τιμωρός ή θερμιδοφύλακας .....

Αναρωτηθέιτε.... τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να διατηρήσει το σώμα του -εσωτερικά και εξωτερικά-υγιές.Γνωρίζετε φυσικά.....χρειάζεται να ασκείται περισσότερο,να ενταχθούν στην διατροφή του περισσότερα φρούτα και λαχανικά,να περιορίσει το γρήγορο φαγητό,τα επεξεργασμένα τρόφιμα,την κατανάλωση  κρέατος,αλκοόλ,τσιγάρου.Γίνονται όλα αυτά;Η πρόθεση υπάρχειΚαι ορισμένοι τα κάνουν γιατί προέκυψαν λόγοι υγείας(αυξημένη χοληστερίνη, σάκχαρο, γαστρεντερικά προβλήματα) .Κάποιοι,ενδεχομένως να έχουν κληρονομικά προβλήματα υγείας ,τα οποία επιβάλλουν ζωή με στερήσεις πολλά χρόνια ,επομένως το μοτίβο της σωστής διατροφής ή της δίαιτας τους είναι γνώριμο και φυσικά πολύ κουραστικό.Και παρόλα αυτά είναι  αναγκασμένοι να καταφεύγουν και σε φαρμακευτική αγωγή.Άλλοι πάλι ,με παρόμοια κληρονομικά προβλήματα υγείας,επέλεξαν την μέθοδο ''δεν με νοιάζει,ό,τι φάμε ,ό,τι πιούμε''
Γιατί πρέπει να περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί;Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες;Ποιά διέξοδο μπορούμε να βρούμε στις δύσκολες στιγμές μας,εκτός από το συναισθηματικό φαγητό;Χρειάζεται δίαιτα ή διατροφή;Ποιά η διαφορά;Γιατί να χρειάζεται κάποιος ''επιστάτη''για να τρώει χωρίς να ''τρώγεται''; Πού βρίσκεται ο ενήλικος εαυτός;

Συγκροτώντας τα δεδομένα μου,ένιωσα πως αυτό που χρειάζεται είναι συζήτηση,αναζήτηση,ενδιαφέρον.Οι άνθρωποι που βρίσκονται συνεχώς σ' έναν προσωπικό αγώνα με την διατροφή τους χρειάζονται κάποιον να τους βγάλει το ενδογενές κίνητρο.......τότε ,ενδεχομένως να σταματήσει το συναισθηματικό φαγητό,οι  επαναλαμβανόμενες δίαιτες για μικρό χρονικό διάστημα,τα χάπια αδυνατίσματος,οι στερήσεις,η κριτική για το σώμα τους και το πως φαίνονται στα μάτια των άλλων.Αυτό λέγεται Εκπαίδευση Διατροφής,Υγείας και Ευεξίας.Είναι ένα προσωπικό ταξίδι με την βοήθεια ενός προπονητή.....όχι με την αθλητική του έννοια.
Είναι ένας προπονητής σκέψης.....Προπονεί  τον ενδιαφερόμενο ,ώστε να μην έχει ανάγκη να κάνει δίαιτα λίγο πριν βγει στην παραλία,αλλά να έχει μία κατάλληλη διατροφική διάρκεια που θα του επιτρέπει να βγει όποτε θέλει και στην παραλία και στην γέφυρα ομορφιάς!!!!!Τον προπονεί ώστε να μάθει να ακούει ,αυτά που έχει ο ίδιος μέσα του.

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις συμπεριφορές,ένιωσα το αδιέξοδο κάθε επίδοξου ''κάνω δίατα'',''πρέπει να χάσω 10 κιλά γρήγορα'',''δεν μου κάνουν τα ρούχα μου'',''πω πω δεν βλέπομαι''......Όταν κάποιος αποφασίσει να δει την ολότητά του με ευθύνη και κυρίως με αγάπη,οι σκέψεις της υγιούς διατροφής και της ευεξίας θα γίνουν συνοδοιπόροι......Όταν κάποιος αποφασίσει πως ό,τι πολυτιμότερο έχει είναι ο ίδιος,χωρίς εγωικές συμπεριφορές αλλά φροντιστικά,η διατροφική συμπεριφορά θα γίνει χαρά και παιχνίδι.
Αυτό που μας καθορίζει σαν οντότητες,είναι η ενσυναίσθηση,η αγάπη,η φροντίδα.Και αυτά χωράνε σε κάθε σωματότυπο......Ας φροντίσουμε παρόλα αυτά το σώμα που τα φιλοξενεί απαλάσσοντάς το απ' ό,τι το δυσαρεστεί και του εμποδίζει την αλλαγή.Θα κλείσω με μία  ρήση-ερώτηση που αποδίδεται στον Ηράκλειτο:

΄΄Εδιζησάμην εμεωυτόν: αναζήτησα τον εαυτό μου΄΄



 Η σύμβουλος υγείας και διατροφής Καστοριάδου Ελένη βρίσκεται στα Πατήσια και αναλαμβάνει προπονητική διατροφή, vegan διατροφή κ.α.