Λίγα λόγια για τον Βελονισμό…
Ο Βελονισμός αποτελεί μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Κοιτίδα της αρχαίας αυτής τέχνης θεωρείται η Κίνα. Από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι ο βελονισμός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν 6000 χρόνια ενώ η μεγάλη ακμή του στην αρχαία Κίνα εντοπίζεται στην ιστορική περίοδο 2698 και 2599 π.Χ. όπου άκμασε ένας σπουδαίος πολιτισμός που παρήγαγε μεγάλες ανακαλύψεις σε επιστήμες και τέχνες. Την ίδια περίοδο γράφτηκε ένα μεγάλο ιατρικό έργο (ονομάστηκε Βιβλίο Ιατρικής) στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά, για πρώτη φορά σε ιατρικό σύγγραμμα, οι βασικές θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η θεραπευτική του Βελονισμού.
Με την πάροδο του χρόνου η θεραπευτική του βελονισμού εξελίχθηκε, μελετήθηκε σε όλο το κόσμο και με τη πρόοδο της νευροφυσιολογίας στις μέρες μας κατανοήθηκε πλήρως η δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ
Ο βελονισμός στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε διαφορετικά βάθη ανάλογα με το θεραπευτικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε με σκοπό να βελτιώσουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας.
Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 12 κύριοι και αρκετοί δευτερεύοντες μεσημβρινοί ενώ τα σημεία βελονισμού είναι αρκετές χιλιάδες . Οι ιατρός αφού πάρει το ιστορικό του ασθενή δημιουργεί το πρωτόκολλο θεραπείας που αρμόζει για την περίπτωση του , εισάγει τις βελόνες στα σημεία βελονισμού που έχει επιλέξει με στόχο την εξισορρόπηση της ενέργειας και τη θεραπεία του ασθενή. Οι γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του βελονισμού, την αποτελεσματικότητα του και την αποφυγή ατυχημάτων.
Οι βελόνες που χρησιμοποιούμε στο βελονισμό είναι απολύτως βιοσυμβατές, αποστειρωμένες μιας χρήσεως και παραμένουν στο σώμα για περίπου 20 λεπτά και έπειτα αφαιρουνται.
Τώρα πια ο Βελονισμός αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα του ιατρού και δίνει λύση σε πολλά άλυτα προβλήματα που με τη κλασική Ιατρική δυσκολευόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Ο όγκος των εργασιών που εκπονούνται καθημερινά σε παγκόσμια κλίμακα, με αυστηρά επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια , σε διεθνούς φήμης θεραπευτικά κέντρα αποκατάστασης, Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης καθημερινά μεγαλώνει, με αποτέλεσμα την πληρέστερη στατιστική καταγραφή της αποτελεσματικότητας του βελονισμού.
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ
Σήμερα πια ο Βελονισμός μας επιτρέπει να:
Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις.
Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα.
Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας.
Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό.
Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο.
Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση.
Να καταπολεμήσουμε τη παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό.
Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.
Ο βελονισμός στις μέρες μας αποτελεί μια ενδεδειγμένη θεραπεία για αρκετά νοσήματα .
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.) έχει θεσπίσει κριτήρια για την εφαρμογή του Βελονισμού σε διάφορες παθήσεις .
Αυστηρή προϋπόθεση είναι η εφαρμογή του Βελονισμού να γίνεται από εκπαιδευμένους γιατρούς που πληρούν τα κριτήρια εκπαιδευσης πάνω στη τεχνική και επιστημονική του εφαρμογή.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ
Μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα:
Αυχενικό σύνδρομο, θωρακαλγία, οσφυαλγία και οσφυο-ισχιαλγία, επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, μυοπεριτονιακός ή νευροπαθητικός πόνος, μεθερπητική νευραλγία, σύνδρομο ινομυαλγίας , άλγος κροταφογναθικής διάρθρωσης, χρόνιος πυελικός πόνος κ.α.
Ψυχικές και ψυχοσωματικές διαταραχές:
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, Αγχώδης διαταραχή, Ήπια κατάθλιψη, Νευροφυτικές διαταραχές, Διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, Διαταραχές ύπνου ,Κρίσεις πανικού κ.α.
Νευρολογικά προβλήματα:
Ημικρανία, Κεφαλαλγία τάσεως, Νευραλγία τριδύμου, Περιφερική πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι κ.α.
Γαστρεντερολογικά προβλήματα:
Γαστρίτιδα, Δυσπεπτικά ενοχλήματα, Επιγαστραλγία, Οισοφαγικός σπασμός, Ναυτία και έμετο, Δυσκοιλιότητα, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.
Γυναικολογικά προβλήματα:
Διαταραχές κύκλου, Δυσμηνόρροια, Υπερέμεση εγκυμοσύνης, Διαταραχές limbido . Προετοιμασία για Εξωσωματική γονιμοποίηση
Δερματολογικά προβλήματα:
Ακμή, Ψωρίαση, Εκζέματα, Νευροδερματίτιδα, Χρόνια Κνίδωση
Λειτουργικές παθήσεις:
Αλλεργικό βρογχικό άσθμα, Αλλεργική ρινίτιδα, Σπαστική κολίτιδα, Εμβοές
Αισθητική:
Κυτταρίτιδα, Λιπόλυση, Μείωση ρυτίδων, Σύσφιξη σώματος.
Διάφορα:
Διακοπή καπνίσματος, Αναστολή της όρεξης-Βουλιμία.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τον κλασικό βελονισμό όπως είναι ο ηλεκτροβελονισμός, ο ωτοβελονισμός, ο laser βελονισμός, ο κρανιοβελονισμός κα
Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε όλες τις τεχνικές βελονισμού.
Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η γιατρός κα Πανίδου Μαριάνθη.
Αντιμετώπιση παχυσαρκίας και βουλιμίας με Βελονισμό!
Ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στις λιποαποθήκες του σώματος. Αποτελεί ένα σοβαρό διατροφικό ζήτημα που απασχολεί τις προηγμένες κοινωνίες. Από την άλλη πλευρά η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο εκδηλώνει επεισόδια υπερφαγίας. Ακολούθως προσπαθεί με κάθε τρόπο (εμετός, καθαρτικά) να αποφύγει την αύξηση του σωματικού βάρους του.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση παχυσαρκίας μπορεί να είναι:
Γενετικοί παράγοντες
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Λήψη φαρμάκων
Ψυχολογικοί παράγοντες
Η βουλιμία εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Κορίτσια στην εφηβεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη διατροφική διαταραχή. Η βουλιμία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς, γενετικούς, οικογενειακούς ή κοινωνικούς παράγοντες. Η ακριβής αιτία δεν έχει καθοριστεί.
Ποια η δράση του βελονισμού για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας?
Ο γιατρός επιλέγει τα σημεία βελονισμού κατά της παχυσαρκίας. Αυτά χωρίζονται σε:
Περιοχές του αυτιού για τον περιορισμό τη όρεξης. Συγκεκριμένα τα σημεία αυτά, αντιστοιχούν στις απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και αποσκοπούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του στομάχου.
Περιοχές της κοιλιακής χώρας, για να ρυθμίσουμε τις καύσεις, το μεταβολισμό και τη σπαστικότητα του εντέρου.
Σημεία στα άνω και κάτω άκρα για μείωση του άγχους, ρύθμιση του συνδρόμου στέρησης της τροφής και ελάττωση του αισθήματος πείνας.
Εκτός από αυτά, ο γιατρός επιλέγει επιπλέον σημεία βελονισμού με βάση τα εκάστοτε προβλήματα υγείας του κάθε ατόμου. Πιο συγκεκριμένα τοποθετεί βελόνες σε περιοχές του σώματος για ενίσχυση της λιπόλυσης, για αντιμετώπιση του υπερθυροειδισμού κτλ.
Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία?
Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Στους άνδρες η συσσώρευσης λίπους παρατηρείται στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ στις γυναίκες στην περιοχή των μηρών.
Οι επιπλοκές από την εμφάνιση παχυσαρκίας μπορεί να είναι:
Καρδιαγγειακά παθήσεις: έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβωση
Αναπνευστικές παθήσεις: άπνοια ύπνου
Μεταβολικές παθήσεις: σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο υπερινσουλιναιμίας
Νεοπλασίες: διάφορες μορφές καρκίνου (όπως οισοφάγου, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη)
Ορμονικά προβλήματα: στειρότητα, διαταραχές περιόδου
Ορθοπεδικά προβλήματα: οσφυαλγία, αρθρίτιδα, δισκοκήλη
Δερματολογικά προβλήματα: ακμή
Ψυχιατρικά προβλήματα: κατάθλιψη
Προβλήματα πεπτικού συστήματος: κίρρωση ήπατος, οισοφαγίτιδα
Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η βουλιμία?
Η βουλιμία είναι μία πολύ σοβαρή διατροφική διαταραχή. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτή είναι:
Απουσία της περιόδου
Καρδιακή αρρυθμία
Προβλήματα πεπτικού συστήματος
Αφυδάτωση
Κατάθλιψη
Στρες/άγχος
Ποια τα ποσοστά επιτυχίας του βελονισμού?
Τα ποσοστά επιτυχίας του βελονισμού για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φτάνουν στο 70%. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η καλή συνεργασία του ασθενή με τον γιατρό κατά τη διάρκεια του βελονισμού. Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και χαίρει ειδικής αντιμετώπισης από τον γιατρό.
Πόσο συνεδρίες απαιτούνται?
Ο γιατρός επιλέγει με βάση το περιστατικό τον αριθμό των συνεδριών που απατούνται. Συνήθως γίνονται περίπου δέκα συνεδρίες, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ο αριθμός μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την τήρηση του προγράμματος από τον ασθενή, τη λήψη ή μη φαρμάκων και τυχόν παθολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά. Κάθε μήνα παρατηρείται απώλεια τεσσάρων κιλών. Επιδιώκουμε να έχουμε ένα φυσιολογικό ρυθμό απώλειας βάρους για επιτύχουμε τη μόνιμη απώλεια των κιλών.
Σε ποια σημεία του σώματος τοποθετούνται οι βελόνες για την αντιμετώπιση της βουλιμίας?
Ο βελονισμός για τη θεραπεία της βουλιμίας γίνεται:
Στην περιοχή της κοιλίας, όπως και στη θεραπεία για την απώλεια κιλών
Στα άνω και κάτω άρθρα
Σε σημεία στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Σε περιοχές του στέρνου
Ποια τα οφέλη του βελονισμού στην αντιμετώπιση της βουλιμίας?
Το άτομο που πάσχει από βουλιμία παρατηρεί μεγάλη βελτίωση στη υγεία του μετά τις συνεδρίες. Μέσω του βελονισμού επέρχεται γρήγορα κορεσμός και το άτομο τρώει λιγότερο. Βελτιώνεται η ψυχολογική κατάστασή του και αποφεύγονται τα βουλιμικά επεισόδια.
Για να βελτιώσει κανείς το αποτέλεσμα του βελονισμού, τι μπορεί να κάνει συνδυαστικά?
Για να ενισχυθούν τα αποτελέσματα του βελονισμού, προτείνεται στον ασθενή:
Να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής – βασισμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου
Η σωματική άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
Κατανάλωση περισσότερων υγρών
Από ποιους παράγοντες μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του βελονισμού?
Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού μπορεί να επηρεαστεί σε περιπτώσεις παχύσαρκων ατόμων με παθολογικά προβλήματα υγείας. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν φαρμακευτικές αγωγές με σκευάσματα που μπορεί να αυξήσουν την όρεξη ή να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Πολλά από αυτά επηρεάζουν τόσο το ορμονικό σύστημα όσο και τον μεταβολισμό των ατόμων.
Για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται περισσότερες συνεδρίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν ο βελονισμός συνοδεύεται από σωστή διατροφή η απώλεια κιλών θα είναι μεγαλύτερη. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι και το τεστ δυσανεξίας που θα μας δείξει ποιες τροφές δεν μεταβολίζονται από τον οργανισμό, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή τους.
Τόσο η παχυσαρκία όσο και η βουλιμία είναι πολύ σοβαρές διατροφικές παθήσεις. Ο βελονισμός σε συνδυασμό με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διατροφολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.