Θώδου Ελένη, Κυτταρολόγος Βόλος
Υπηρεσίες - Προϊόντα
ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ
Dr. Θώδου Ελένη
ΒΟΛΟΣ
Τηλ. 2421037569, Κιν. 6977708285
Γκλαβάνη 29, Βόλος
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Τεστ Παπανικολάου
Τεστ Παπανικολάου με Κυτταρολογία υγρής φάσης: THIN PREP PAP TEST
HPV-DNA Test: Τυποποίηση HPV με PCR, ανίχνευση 49 στελεχών του ιού HPV με την τεχνική μικροσυστοιχιών HPV CLINICAL ARRAYS 3, (GENOMICA, SPAIN)
Ανοσοκυτταροχημική ανίχνευση της L1 πρωτεΐνης του ιού HPV
Ανοσοκυτταροχημική ανίχνευση πρωτεΐνης p16
Κυτταρολογική εξέταση ενδομητρίου
Κυτταρολογική εξέταση αλλοιώσεων βλεννογόνων (γεννητικών οργάνων, στόματος, πρωκτού, ρινός, ρινοφάρυγγα)
Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος μαστού
Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων με THIN PREP
Κυτταρολογική εξέταση ούρων με THIN PREP
Κυτταρολογικές εξετάσεις υγρών (πλευριτικού, ασκιτικού, ΕΝΥ κ.λπ.) με THIN PREP
Κυτταρολογική εξέταση βρογχοσκόπησης με THIN PREP
Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος ρινός για ηωσινόφιλα
Κυτταρολογική εξέταση σπέρματος για νεοπλασία
Παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση βιοψίας δια λεπτής βελόνας (FNA) επιπολής οργάνων (μαστός, θυρεοειδής αδένας, λεμφαδένες, σιελογόνοι αδένες, δέρμα, μαλακά μόρια κ.λ.π.)
Κυτταρολογική εξέταση υλικού βιοψίας με λεπτή βελόνα (FNA) εν τω βάθει οργάνων (ήπαρ, πνεύμονας, οπισθοπεριτόναιο κ.λ.π.)
Ταχεία κυτταρολογική εξέταση από χειρουργικό παρασκεύασμα
Μοριακή ανίχνευση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων με PCR με την τεχνική μικροσυστοιχιών CLINICAL ARRAYS STI’s (GENOMICA, SPAIN): (18 μικροοργανισμοί: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Treponema pallidum, Haemophilus ducreyi, HSV I, HSV II, Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei, Candida tropicalis, Candida guilliermondii, Candida
Διεύθυνση - Ωράριο Λειτουργίας
Το Κυτταρολογικό Ιατρείο της κ. Θώδου βρίσκεται στην οδό Γκλαβάνη 29 και Ερμού στον Βόλο, τηλ. 24210-37569, 697-7708285.
Η ιατρός δέχεται καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου,
πρωί 10:00 πμ – 2:00 μμ και απόγευμα 6.00 μμ - 8.00 μμ κατόπιν ραντεβού, εκτός των απογευμάτων Τετάρτης και Παρασκευής.
πρωί 10:00 πμ – 2:00 μμ και απόγευμα 6.00 μμ - 8.00 μμ κατόπιν ραντεβού, εκτός των απογευμάτων Τετάρτης και Παρασκευής.
Γιατί να μας προτιμήσετε
Για την εικοσαετή εμπειρία, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις έγκυρες κυτταρολογικές (THIN PREP) και μοριακές (DNA TEST) διαγνωστικές μεθόδους.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ειδικότητα - Εξειδικεύσεις
Η ιατρός-Κυτταρολόγος Ελένη Ειρήνη Θώδου γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα της Κυτταρολογίας μετά εκπαίδευση στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και στο Κυτταρολογικό Τμήμα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου "Άγιος Σάββας".
Εξειδίκευση στην παρακέντηση και τη διάγνωση της βιοψίας διά λεπτής βελόνης (FNA) στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας και στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Henry Ford του Detroit, Michigan USA.
Εξειδίκευση στην παρασκευή και διάγνωση κυτταρολογικών υλικών με τη μέθοδο κυτταρολογίας υγρής φάσης, THIN PREP στη Λωζάνη, Ελβετία.
Εξειδίκευση σε μοριακές τεχνικές και τεχνικές Φθρορίζοντος In Situ Υβριδισμού (FISH) στο Στρασβούργο, Γαλλία.
Εξειδίκευση σε τεχνικές καλλιέργειας ιστών και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο στον Καναδά με υποτροφία του ΚΕ.Σ.Υ.
Διακρίσεις
Έχει τιμηθεί με:
- Διδακτορική Διατριβή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το βαθμό Άριστα
- Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Ε-391 του Κ.Ε.Σ.Υ. ως βασικό στέλεχος της ερευνητικής ομάδας για μελέτη όγκων υπόφυσης
- Πρώτο Βραβείο “Σωτήρης Παπασταμάτης” από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών
- Βραβείο στη μνήμη Ι. Γιαννάτου από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
- Βραβείο “Ουρανία Αναστασιάδου” από το Ελληνικό Τμήμα της International Academy of Pathology
Επιστημονική Δραστηριότητα
Έχει 12 πλήρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκ των οποίων 10 σε έγκριτα ξένα και 2 σε ελληνικά περιοδικά, καθώς και συμμετοχή σε συγγραφή ξενόγλωσσου συγγράμματος. Έχει 26 ανακοινώσεις και 77 συμμετοχές σε διεθνή και Ελληνικά ιατρικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες.
Έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και ημερίδες όπως και ομιλίες στα πλαίσια κοινωνικής ενημέρωσης σε ιατρικά θέματα προσκεκλημένη από συλλόγους και τηλεοπτικές εκπομπές.
Είναι μέλος της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV).
Διατηρεί ιδιωτικό Κυτταρολογικό εργαστήριο στο Βόλο από το 1997.
ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Dr. ΕΛΕΝΗ - ΕΙΡΗΝΗ ΘΩΔΟΥ
ΙΑΤΡΟΣ - ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ,
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα γιατί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο παγκοσμίως. Στην Ευρώπη κάθε ώρα χάνουν τη ζωή τους 3 γυναίκες από τη νόσο. Απαραίτητος παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ιδιαίτερα τα στελέχη υψηλής ογκογενετικής ικανότητας (ογκογόνα στελέχη: 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 53, 56, 58, 59, 70, 73, 82, 85) σχετίζονται με καρκινογένεση. Ο ιός είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.
Η γυναίκα εκτίθεται στον κίνδυνο λοίμωξης από τον HPV από την αρχή της σεξουαλικής της ζωής. Το πρώτο βήμα στην πρόληψη είναι η αποφυγή συμπεριφορών και συνηθειών που την εκθέτουν σε κίνδυνο. Η μικρή ηλικία έναρξης σεξουαλικών σχέσεων, ο μεγάλος αριθμός συντρόφων, η μη χρήση προφυλακτικού και το κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης και μπορεί να την επιβαρύνουν. Σήμερα, η μεγάλη καινοτομία στην πρόληψη είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτραςπου είναι ουσιαστικά εμβόλιο κατά του ιού HPV. Το εμβόλιο είναιαποτελεσματικό και ασφαλές και είναι το πρώτο που εφαρμόζεται κατά του καρκίνου. Ο προφυλακτικός εμβολιασμός των κοριτσιών από 12 έως 26 ετών είναι σημαντικός γιατί προστατεύει από τα πιο επικίνδυνα ογκογόνα στελέχη 16 και 18. Επίσης το εμβόλιο προστατεύει και από τα χαμηλού κινδύνου στελέχη 6 και 11, που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα που είναι νόσος πολύ ενοχλητική και συχνά επίμονη.
Δεύτερο βήμα στην πρόληψη είναι ο ιατρικός έλεγχος με Τεστ Παπανικολάου, και όταν χρειάζεται με HPV DNA TEST καικολποσκόπηση, και είναι εξίσου απαραίτητος για τα εμβολιασμένα άτομα.
Το Τεστ Παπανικολάου αποτελεί το μόνο αποδεκτό προληπτικό τεστ για μαζικό έλεγχο του γυναικείου πληθυσμού. Σκοπός του Τεστ Παπ είναι η αναγνώριση των κυτταρικών προκαρκινικών αλλοιώσεων που προκαλεί ο HPV στον τράχηλο της μήτρας, ώστε η γυναίκα να οδηγηθεί σε θεραπεία που θα εμποδίσει την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου. Επιπλέον το εξελιγμένο THIN PREP PAP TEST αυξάνει την αξιοπιστία της εξέτασης, γιατί τα κύτταρα διατηρούνται σε ειδικό υγρό συντήρησης, δεν υπάρχει απώλεια κυττάρων, και με την αυτοματοποιημένη επεξεργασία του δείγματος διατηρείται σαφέστερα η κυτταρική μορφολογία. Στο ίδιο δείγμα επίσης μπορεί να εφαρμοστεί και το HPV DNA TEST χωρίς άλλη ταλαιπωρία για τη γυναίκα.
Με το HPV DNA TEST αναγνωρίζεται η ύπαρξη DNA του HPVστο τραχηλικό δείγμα με PCR και με τις προηγμένες σύγχρονες τεχνικές μπορεί να γίνει ακριβής τυποποίηση του ιού. Η εξέταση έχει μεγάλη ευαισθησία γιατί εντοπίζει περιπτώσεις HPV λοίμωξης πριν ακόμη δημιουργήσουν κυτταρικές αλλοιώσεις στο τράχηλο.
Το HPV DNA TEST εφαρμόζεται:
- σε αμφίβολα αποτελέσματα του Τεστ-Παπ για λοίμωξη από HPV (ASCUS)
- όταν στο Τεστ Παπ αναγνωρίζονται κυτταρικές αλλοιώσεις από τον HPV για την τυποποίηση του, δηλαδή την εύρεση των ογκογόνων ή μη ογκογόνων τύπων του ιού στους οποίους οφείλεται η λοίμωξη
- σε γυναίκες που έχουν κάνει θεραπεία για HPV, για πρόβλεψη τυχόν
- σε συνδυασμό με το Τεστ Παπ σε γυναίκες άνω των 30 ετών γιατί αυξάνει την ευαισθησία του προληπτικού ελέγχου.
Δεν συνιστάται ακόμη για έλεγχο όλων των γυναικών αλλά μελετάται να εφαρμοστεί μελλοντικά σαν πρώτη προληπτική εξέταση ιδιαίτερα στις εμβολιασμένες γυναίκες.
Σήμερα έχουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου αν εφαρμοστεί συστηματική πρόληψη στο σύνολο των σεξουαλικά ενεργών γυναικών.
ΒΙΟΨΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΛΕΠΤΗ ΒΕΛΟΝΑ (FNA)
Dr. ΕΛΕΝΗ - ΕΙΡΗΝΗ ΘΩΔΟΥ
ΙΑΤΡΟΣ - ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ,
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) είναι καταξιωμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική βιοψίας αλλοιώσεων επιφανειακών οργάνων (μαστός, θυρεοειδής, σιελογόνοι, λεμφαδένες, δέρμα, μαλακά μόρια) ή οργάνων που βρίσκονται βαθύτερα (ήπαρ, πνεύμονας, οπισθοπεριτόναιο), υπό αξονικό τομογράφο.
Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι λεπτές, 21-25 G, δηλαδή όπως η βελόνα της αιμοληψίας ή και λεπτότερες. Για τα επιφανειακά όργανα η κλασσική τεχνική έχει οδηγό την ψηλάφηση της αλλοίωσης από το ιατρό που παρακεντεί. Σημαντική εξέλιξη της μεθόδου αποτελεί η καθοδήγηση της βελόνας υπό υπέρηχο.
Η εξέταση έχει αρκετές δεκαετίες ιστορία και εφαρμόζεται συστηματικά από τη δεκαετία του 80. Η FNA είναι εξέταση ρουτίνας γιατί παρέχει γρήγορα και εύκολα σημαντικές πληροφορίες για την περαιτέρω αντιμετώπιση του ασθενούς. Γίνεται στο ιατρείο, είναι πολύ καλά ανεκτή από τον εξεταζόμενο και δε χρειάζεται αναισθησία. Το κόστος είναι μικρό και τα αποτελέσματα δίδονται γρήγορα.
Η παρακέντηση γίνεται από τον ιατρό Κυτταρολόγο ή από άλλο εξειδικευμένο ιατρό με παρουσία Κυτταρολόγου για τον επί τόπου έλεγχο επάρκειας και ποιότητας του υλικού. Η μικροσκοπική εξέταση και διάγνωση γίνεται από τον Κυτταρολόγο. Η μέθοδος έχει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, δηλαδή είναι αξιόπιστη όταν υπάρχει επαρκής εμπειρία.
Με την FNA ο Κυτταρολόγος:
- διακρίνει τις καλοήθεις αλλοιώσεις και έτσι αποφεύγονται άσκοπες χειρουργικές βιοψίες και
- διαγιγνώσκει την κακοήθεια, συχνά με προσδιορισμό του ιστολογικού τύπου, για τον καλύτερο σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης από τον χειρουργό
- συμβάλει στη σταδιοποίηση των κακοήθων όγκων με προεγχειρητική διάγνωση λεμφαδενικών ή άλλων
- συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών για διάγνωση τοπικών υποτροπών ή μεταστάσεων μετά τη θεραπεία.
- Σήμερα στο κυτταρικό υλικό της FNA μπορούν να εκτιμηθούν προγνωστικοί δείκτες των όγκων πριν το χειρουργείο π.χ σε κακοήθεις όγκους του μαστού προσδιορισμός ορμονικών υποδοχέων και μοριακό προφίλ των όγκων
Ο εκσυγχρονισμός και σημαντική εξέλιξη της μεθόδου είναι η υπερηχογραφική καθοδήγηση. Οι υπέρηχοι διευρύνουν τις δυνατότητες της FNA γιατί:
- μπορούμε πλέον να παρακεντήσουμε μικρές αλλοιώσεις που είναι βαθύτερα και δεν ψηλαφώνται, ιδιαίτερα στο μαστό και το θυρεοειδή αδένα
- διασφαλίζεται η λήψη υλικού αντιπροσωπευτικού της αλλοίωσης γιατί με τον υπέρηχο είναι ορατή η πορεία της βελόνας και καθοδηγείται σωστά μέσα στην αλλοίωση
- παρέχουν τη δυνατότητα διαγνωστικής διερεύνησης ύποπτων αλλοιώσεων που φαίνονται μόνο στον υπέρηχο και δεν απεικονίζονται σαφώς με άλλες μεθόδους, ιδιαίτερα στο μαστό.
- σε ετερογενείς αλλοιώσεις επιτρέπουν τη λήψη υλικού επιλεγμένα από περιοχές ύποπτες ή συμπαγείς, ιδίως σε όζους του θυρεοειδούς.
Έχει αποδειχθεί με πολλές μελέτες ότι η FNA με την χρήση υπερήχων οδήγησε σε περαιτέρω βελτίωση της αξιοπιστίας της εξέτασης ιδιαίτερα όταν γίνεται επί τόπου ταχεία εκτίμηση επάρκειας του υλικού από τον Κυτταρολόγο. Με την FNA μειώνεται η ανάγκη διενέργειας χειρουργικών βιοψιών που είναι επεμβατικές, επίπονες, ακριβές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Απευθύνομαι σε
Η κυτταρολόγος Θώδου Ελένη στο βόλο απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες.
Γενικές πληροφορίες
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ ΒΟΛΟΣ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Κυτταρολόγος στο Βόλο: Θώδου Ελένη, Γκλαβάνη 29 & Ερμού, Βόλος τηλ. 2421037569, κιν. 6977708285.
Ιατροί - Κυτταρολόγοι Βόλου, κυτταρολογικά εργαστήρια Βόλος, κυτταρολογικές εξετάσεις, τεστ Παπανικολάου, Thin Prep Pap Test, Παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA), μοριακή κυτταρολογία, HPV-DNA Test, ανοσοκυτταροχημικές εξετάσεις.
Σχετικές αναζητήσεις:
Ιατροί κυτταρολόγοι Βόλου, κυτταρολογικά εργαστήρια, κυτταρολογικές εξετάσεις, τεστ Παπανικολάου, κυτταρολογία, ανοσοκυτταροχημική ανίχνευση.
απεικονιστικές τεχνικές.
Επαγγελματικές κατηγορίες
- Κυτταρολόγοι