Προγεννητική
επίσκεψη
Η γνωριμία του παιδιάτρου με τους μελλοντικούς γονείς προγραμματίζεται πριν τον τοκετό, συνήθως στην αρχή του τρίτου τριμήνου κύησης. Στο προγεννητικό ραντεβού ο γιατρός γνωρίζει τις επιθυμίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζευγαριού, οι μελλοντικοί γονείς τη φιλοσοφία του γιατρού και τίθενται τα θεμέλια για μία επιτυχημένη συνεργασία. Οι γονείς προετοιμάζονται αποτελεσματικά για την υποδοχή του νέου μέλους ή των νέων μελών της οικογένειας με συνέπεια την αύξηση της αυτοπεποίθησης και τον έλεγχο του εύλογου άγχους τους. Απαντώνται κρίσιμα ερωτήματα των γονέων και παρέχονται σημαντικές οδηγίες για τις πρώτες ημέρες ζωής στο μαιευτήριο και για θέματα όπως ο τρόπος τοκετού, η πιθανή προωρότητα, οι συνθήκες στο μαιευτήριο που συντελούν στην έναρξη και εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού, ο ίκτερος, οι ενδεικνυόμενες προληπτικές εξετάσεις του νεογνού (έλεγχος ακοής, οφθαλμολογικός, καρδιολογικός, ισχίων, μεταβολικών νοσημάτων κτλ), η ασφαλής μεταφορά του βρέφους από το μαιευτήριο στο σπίτι, η προετοιμασία του κατοικίδιου της οικογένειας κ.τ.λ.
Παρακολούθηση
νεογέννητων
Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο ή τα νεογέννητα πραγματοποιείται συνήθως στο σπίτι, ιδανικά με τη συμμετοχή και των δύο γονέων. Σε αυτή, διενεργείται λεπτομερής κλινική εξέταση κάθε νεογνού και λαμβάνεται πλήρες ιστορικό κύησης, τοκετού, περιγεννητικής περιόδου, καθώς και σχετικό οικογενειακό αναμνηστικό (Ιατρικό Ιστορικό Νεογνού). Δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την περιποίηση, την ανάπτυξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νεογέννητου, τον μητρικό θηλασμό και τη σίτιση της μητέρας, τον ασφαλή ύπνο και τις κατάλληλες συνθήκες του περιβάλλοντος. Φυσικά, δεν παραλείπεται η ψυχολογική υποστήριξη της λεχώνας, με στόχο την πρόληψη πιθανού μελαγχολικού αισθήματος (baby blues).
Τακτική
παρακολούθηση
Η τακτική παρακολούθηση του εφήβου, που δυστυχώς συχνά παραλείπεται, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών διαταραχών που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτή την ηλικία, όπως είναι η καθυστέρηση της ενήβωσης και της αύξησης, οι διατροφικές διαταραχές κ.ά.
- Η επίσκεψη του εφήβου περιλαμβάνει πλήρη κλινική εξέταση και έλεγχο της αύξησης και του σταδίου ενήβωσης, προγραμματισμό του απαραίτητου προληπτικού εργαστηριακού και παρακλινικού ελέγχου και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον έφηβο για ζητήματα που τον απασχολούν, όπως π.χ. φυσιολογικές αλλαγές και εικόνα του σώματος, διατροφή, σωματική άσκηση και αθλητισμός, ακαδημαϊκή επίδοση, διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλική αγωγή, χρήση ουσιών.
- Ο/η έφηβος είναι πιο πιθανό να ανοιχτεί και να μιλήσει για τα ζητήματα που τον απασχολούν στον παιδίατρό του/της, τον οποίο γνωρίζει από παιδί και εμπιστεύεται. Με τη σειρά του, ο παιδίατρος μπορεί να γίνει ο σύμμαχός του/της στη δύσκολη αυτή περίοδο, αφού γνωρίζει το ιστορικό του/της, είναι σε θέση να απαντήσει με επιστημονική ακρίβεια στις ερωτήσεις του/της και να τον/την στηρίξει ουσιαστικά.
Προληπτική
παιδιατρική
Οι συστάσεις προληπτικής ιατρικής γίνονται σύμφωνα με τις ελληνικές “Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Παιδιού ηλικίας 0-18 ετών” του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και το πρόγραμμα Bright Futures της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP).
Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζει ο προγραμματισμός προληπτικού παρακλινικού ελέγχου σε κατάλληλες ηλικίες ορόσημα: έλεγχος ορθής αισθητηριακής ανάπτυξης (όρασης, ακοής), εργαστηριακός έλεγχος, οδοντιατρική παρακολούθηση, κ.τ.λ.
Εφηβική
παιδιατρική
Προαγωγή
μητρικού θηλασμού
Σύγχρονες
οδηγίες διατροφής
Εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός των βρεφών, παιδιών και εφήβων βασίζεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και εφαρμόζεται με κατάλληλη προσαρμογή. Η διαδικασία και σχετικές οδηγίες περιγράφονται σε ενημερωτικά έντυπα για τους γονείς που περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Έγκαιρη
διάγνωση
Αντιμετώπιση
σοβαρών περιστατικών
Εκπαίδευση
γονέων
Γραμματειακή
υποστήριξη
Ιατρικά
πιστοποιητικών
Τηλ. 2106542238 Κιν. 6977266000